18 januari, 2010

AMM: Australian Mayo Message

Today’s topic: work, stay and play in Sydney

Een nieuwe job voor 2,5 maand ben ik als prive juffrouw van een leergierige jongetje van 7 voor 3 uur per dag werkzaam. Mijn organisatietalent en managementvaardigheden kan ik nu dus inzetten in de vakken taal, rekenenen, begrijpend lezen en schrijven. In mijn ideale visie tot het willen bijdragen aan een wereld van verschil ‘specialiseer’ ik me nu tot dit ‘project’. Naast de reguliere lessen staat de vrijdag in ijn baan garant voor een dagje ‘Sydney met …’ waarin we samen op educatieve wijze een werkstuk maken over Sydney; ontdek je nieuwe plekje.

As smooth als mijn baantje al in Nederland was geregeld en vastgegeld zo was het tegenovergestelde het geval voor een woonruimte voor deze periode. Met het motto zoekt en gij zult vinden, vonden wij onze kamer via een sticker op de lantaarnpaal bij Bondi Junction. Diezelfde dag maakten wij kennis met een vitale Australische opa en zijn bunker op zijn terrein. Zijn bunker is een studentenhuis idee van 3 slaapkamers, gemeenschappelijke ruimte met bank, eethoek, keuken en een toilet en douche. Onze kamer heeft de afmeting van 12 vierkante meter en een klein raampje waar het daglicht net even tussen de gebouwen tevoorschijn komt en zelfs met een soort ketting openhangt voor wat frisse lucht.

De kamer is groot genoeg om samen met de Nederlandse oppas van het gezin te delen voor deze periode. Ik ga dus ook deze periode even samenwonen met een spontae leuke meid Karlijn die haar studie vanuit Sydney voor 3 maanden volgt vanaf haar computer en op de kleinste telg van het gezin 2 ochtenden past en verder lekker geniet van deze periode in Sydney.

Met een geweldig plaatjse van een appartement eerstee rang bleken we te maken te hebben met een oplichter. De prijs en locatie waren misschien ook wel too good to be true. Onder het motto zoekt en gij zult vinden vonden we ons nieuwe stulpje aan een lantaarnpaal briefje. Geen appartement op a-locatie of oplichter maar een vitale Australische opa met een gezellige bunker op zijn terrein.
Hij had een vrije kamer met een tweepersoonsbed in een studentenhuis met 2 andere kamers, gemeenschappelijke woonkamer, keuken, toilet en douche. De kamer is groot genoeg en heeft zelfs een raampje in badkamer formaat dat open staat voor daglicht en frisse lucht, met een betaalbare huur en een goede locatie tussen Bondi Junction en Bondi Beach zijn we gesetteld, maar nu echt.
En voor het thuisfront misschien nieuwsgierig is naar die nieuwe ‘wij’ vorm hierboven beschreven moet ik toelichten dat noch Hugh Jackman noch Patrick Demspey in jongere versie aan de andere zijde van mijn bed zal liggen. Het is namelijk een super enthouiaste gezellig meisje dat eveneens deel uitmaakt van de Nederlandse familie hier want zij is namelijk de reguliere oppas die door hun plannen gewoon heeft besloten om haar studie even voor drie maanden vanuit hier te volgen en met 2 ochtenden in de week op te passen op de jongste vult ze de rest van haar tijd in met het ontdekken en genieten van Sydney. Een goed en geweldig plan waarin wij samen ook nog eens een leuke klik hebben, wat natuurlijk ook wel prettig is op 12 vierkante meter.
De charme van de bunker laat ons lekker slapen maar signaal voor telefoon of internet halen we tot hier niet. Met een enorm shopping mall op loopafstand ben ik dus reguliere bezoeker van deze locatie voor online verbinding.

Van slaapplaats even naar mijn overdag nieuwe locatie; Bondi Beach. Bondi Beach en omgeving is een dorp van strand liefhebbers, vitale mensen en natuurlijk surf fanaten maar ook zeker muzikanten en veel backpackers. De mentaliteit is hier lekker laid back met een enorme mix aand verschillende mensen begeef je, je voor je gevoel in een andere stad. En dat is voor deze Bondi Beach bewoners ook zo het gevoel want het stappen in de city of een hapje en drankje buiten de grenzen van Bondi wordt dan ook eigenlijk niet gedaan. En ik vraag me ook eigenlijk af waarom je dat zou zdoen als deze ingredienten allemaal voor je liggen.
Als vervoersmiddel naast de benenwagen van mij zijn skateboards, BMX’s en vespa’s hier het straatbeeld In het weekend worden de parkeerplaatsen gevuld met alle varianten en jaartallen van jeeps en de lease auto’s van de rijkgestelde bewoners.

En nu met mijn nieuwe settle mind geniet ik van de zonneschijn, ga ik surfen, leer ik mezelf voort te bewegen op een waveboard (een soort skateboard met 2 wielen en beweegbare platen waar je je voeten op moet zetten in een heupwiegende beweging vooruitkomt; charming maar hip onder de kids van 7 in Nederland en Australie) en staat er voor het weekend alweer een festival activiteit gepland.

Keep on sparkling people,


I will invite you soon for the AMM 25

Ps. Voor de variatie voeg ik graag nog even de ‘giller van de dag’ toe aan dit bericht. Want zo mocht ik in mijn eerste logeerdagen al via het schuurtje en de daaropliggende golfplaten ons balkon opklimmen op de 1e etage om via de schuifbui oszelf weer te bevrijden van ‘buitengesloten-moment’ door een extra slot op de voordeur waar we nu nog niet het nut van begrijpen; er is namelijk geen sleutel voor om deze te ‘unlocken’.

Aussieweetje: onder de kids-scene is hier een ‘babyccino’ helemaal hot. Dit is een kopje espresso formaat vol van opgeklopte melk met een topping van cacao- en chocolade poeder. Voor de koffie-addict ouders en prive juffrouw is dit vrijbrief om met de kids even lekker een bakkie koffie te nemen!






Bircher muesli een combinatie van pap met muesli stukjes appel, rozijnen, pruimen, aardbeien en stukjes noot.

SAVTA tentje in Bondi Junction. Geweldige bediening, vriendelijk en vrolijk. Een kaart vol van lekkere, verse en gezonde producten. Van een lekkere muesli bircher tot en met warme sandwich met pompoen, spinazie en ricotta variant.

In deze drie maanden heb ik een nieuwe titel ‘prive juffrouw’. In deze functie geef ik een heel vrolijk en leergierig jongetje van zeven jaar jong les. In de drie uur per dag geef ik rekenen, taal, begrijpend lezen en schrijven. Om mijn nieuwe vak goed te beoefenen heb ik een planning gemaakt een schrift gekocht waar ik de voortgang en commentaar bij kan houden. Om het totale pakket compleet te maken hebben we zelfs stickers die ik mijn leerling mag geven als hij goed zijn best heeft gedaan. Het is net echt.
Een mooie en leerzame dimensie in mijn reis hier in Australie. In drie maanden zal ik de vooruitgang van mijn leerling zien en weet ik ook zeker dat ik bijdraag aan de ontwikkeling van hem.

Simplicity is the ulitmate sophicication; leonardo da vinci.

3 maanden onderkomen gevonden. Zoek en gij zult vinden op een lantaarnpaal het stickertje van een room for rent close to bondi junction and bondi beach.

Karlijn terugvlucht 10 april, 12 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten